Västerås

Anläggningen

Vår skola i Västerås ligger naturskönt vid Hamre Ridcenter och är en av de största hästanläggningarna i Västerås. Skolan har bra bussförbindelser och från Västerås Central tar bussresan cirka 15 minuter. För de som kommer längre ifrån kan skolan hjälpa till med boende.

Eleverna äter sin lunch i skolans cafeteria och har flera rätter att välja mellan. Skolan erbjuder frukost till eleverna varje morgon. Till skolan hör också ett bibliotek som är bemannat under lunchtiderna. Biblioteket och skolans grupprum finns tillgängliga för eleverna på andra tider än för studier.

Anläggningen har två ridhus, två utebanor, ett stort antal hagar och plats för cirka 80 hästar uppstallade. Hamre Ridklubb är en aktiv förening som bedriver tävlingsverksamhet upp till SM-nivå. På Hamre Ridcenter bedrivs ridskola såväl som gymnasieverksamhet och privat inackordering.

Gymnasiestallet

Ridgymnasiet har ett eget stall där skolans och elevernas egna hästar står uppstallade. En stor del av utbildningen bedrivs i stallet. Gymnasiets stall sköts av eleverna tillsammans med skolans personal i veckorna. Under lov- och helgdagar delas arbetet upp mellan de elever som har hästar i stallet, i form av stalltjänst, vilket innebär att man turas om att sköta varandras hästar – ett enkelt sätt att avlasta varandra och att samarbeta!

Egen häst eller gymnasiehäst

Har eleverna egen häst och vill ta med den är detta möjligt, men inte ett måste då Mälardalens Ridgymnasium har hästar tillgängliga till alla utbildningsnivåer. Våra hästar bor i skolans eget stall tillsammans med elevernas egna hästar.

Hundutbildning

För våra elever som går hundinriktning hos oss erbjuder vi ett unikt samarbete med ReDog. Viss del av utbildningen sker i ReDogs lokaler tillsammans med deras välutbildade instruktörer. All inomhusträning sker i deras inomhushall. Om du inte har egen hund kan du låna någon av skolans hundar.

NIU – Nationell idrottsutbildning

I Västerås har du som vill elitsatsa på din idrott möjlighet att söka till NIU Ridsport. Hos oss får du lärare med stor kunskap och förståelse för att din satsning på ridsport är en viktig del av ditt liv.

NIU Ridsport innebär att du går naturbruksprogrammet tillsammans med övriga elever i din årskurs, men har några utbytta kurser mot mer specialidrott just för att du ska få möjlighet att satsa och utvecklas tillsammans med din häst under skoltid.

Boende

För våra långväga elever har vi boende i form av lägenheter till förmånliga priser.

Lärarna

Vi har gott om anställda lärare som gör allt för att ni ska få en nära och bra kontakt. I vårt lärarlag finns utöver lärarbehörigheten mycket kunskap, kompetenser och arbetserfarenheter inom hästnäringen; från trav-, dressyr-, hopp- och galoppstall. SM-medaljer i ponnygalopp. Inridning och tillridning. Ridterapi, rehabiliterings- och miljövetenskap. Avelsverksamhet, hingsthållning och lantbruk.

Utöver dessa finns det även kompetens som hunduppfödare, hundinstruktör och hundmassör.