Utbildningen

Vår utbildning

Mälardalens Ridgymnasium startade 2007 under namnet Västerås Ridgymnasium och har ett nationellt naturbruksprogram med inriktning lantbruk och fördjupning häst, hund eller NIU. Hos oss utvecklar eleverna sitt häst- eller hundintresse utifrån sina egna erfarenheter och sin nivå. Skolan förbereder eleverna inför kommande yrkesliv genom att varva teori med praktik. Inom hundfördjupningen kan eleverna bli diplomerad hundmassör och inom hästfördjupningen kan eleverna bli certifierad hästskötare. Dessutom erbjuds eleverna en grundläggande högskolebehörighet samt särskild behörighet till utbildningar inom häst- och hundnäring såsom hundinstruktör, ridsport och ridinstruktör.

Vår poängplan hittar du här.

Våra skolor är belägna på natursköna ridanläggningar med lokaler för både teori och praktik. Skoldagarna ser olika ut beroende på om eleverna börjar sin skoldag i stallet med ridning, i hundhallen med träning eller i klassrum med teoretiska ämnen. Det finns möjlighet att ta med egen häst eller hund i mån av plats.

Pedagogisk plan

Vi har små undervisningsgrupper vilket gör att alla elevers individuella behov lättare tillgodoses. Skolans pedagogiska plan är att eleverna ska utveckla sin kommunikativa förmåga, sin analytiska förmåga, sin problemlösningsförmåga, sin språkliga förmåga, sin förmåga att samla, söka och strukturera information. Att arbeta tillsammans med människor och djur kräver ansvarstagande och kompetens och hos oss får eleverna träna båda delarna. Både i arbetet på skolan och på ridanläggningen, men även ute på 15 veckors APL.