NIU – Nationell idrottsutbildning

I Västerås har du som vill elitsatsa på din idrott möjlighet att söka till NIU Ridsport. Vi har lärare med stor förståelse för att din satsning på ridsport är en viktig del av ditt liv och gör då vårt yttersta för att du ska kunna kombinera både din utbildning och din idrott.

NIU Ridsport innebär att du går naturbruksprogrammet tillsammans med övriga elever i din årskurs, men har några utbytta kurser mot mer specialidrott just för att du ska få möjlighet att satsa och utvecklas tillsammans med din häst under skoltid.

På NIU-lektionerna rider du på din egen häst.

Hur söker jag?

När du söker till NIU är gången följande:

• Ansökan till NIU sker separat och ska vara skolan tillhanda senast 1 december 2017, men gärna tidigare. Ansökningsformulär finns längst ner på sidan.
  • Sökande med rätt behörighetskrav blir kallade till ridprov i början av 2018
  • Datum för uttagning informeras till de som har rätt behörighetskrav
  • Din ansökan till vårt gymnasieprogram naturbruk, inriktning lantbruk och fördjupning häst gör du via gymnasieantagningen i din kommun. Alltså inte via oss. Fråga gärna din SYV eller kontakta vår rektor Peter Ledin om du har frågor.

Som ryttare ska du på sikt kunna nå nationell elit. För att du ska kunna bli antagen till NIU ska du ha en prestationsnivå motsvarande LB/LA-nivå i dressyr eller 1.10/1.20 i hoppning. Du har egen häst.

400 p Specialidrott

Vår utbildning är rekommenderad, kvalitetssäkrad och godkänd av Svenska Ridsportförbundet och Skolverket. Du som antas till NIU har rätt att läsa Specialidrott med 400 gymnasiepoäng. Detta innebär tre specialidrottslektioner per vecka, varav minst två är uppsuttna. Våra lärare är erfarna med bred kompetens. Övriga kurser och ämnen i kursplanen läser ni i helklass tillsammans med övriga elever.

Poängplan NIU

Ansök här